Voedselallergie of voedselintolerantie?

Voeding bij voedselintolerantie

Prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook bekend als spastische darm, betreft chronische darmklachten met geregeld buikpijn en een verstoorde stoelgang. Als ervaringsdeskundige en gespecialiseerd darmtherapeut, kan ik je begeleiding geven bij je PDS klachten. Helaas biedt aanpassing van voeding niet altijd een oplossing. Daarom kijk ik naar het volledige beeld. Een uitgebreide screening van medische geschiedenis en medicatiegebruik, stressfactoren en leefstijl is van uiterst belang. Het behandelplan is maatwerk en wordt bepaald na deze screening.

Herken jij één of meerdere symptomen, dan is er mogelijk sprake van het prikkelbare darmsyndroom.

Buikpijn

  • zeurende, krampende of stekende pijn in de buik
  • pijn op de borstkast

Afwijkend ontlastingspatroon

  • chronische verstopping en/of diarree
  • verstopping en diarree die elkaar afwisselen

Maag- en darmklachten

  • gasvorming
  • winderigheid
  • opgeblazen gevoel
  • opgezette buik
  • brandend maagzuur
  • boeren
  • oprisping
  • reflux
  • misselijkheid
  • braken
  • slikklachten
  • brok in de keel

Overige klachten die veroorzaakt worden door PDS

  • vermoeidheid
  • spierpijn
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • problemen met plassen
  • onregelmatige menstruatie (PMS)
  • pijn tijdens of na de seks
  • gewichtsafname
  • onzuivere huid
  • haaruitval

Het Fodmap-Dieet

Het Fodmap-dieet is een bewezen behandeling voor patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). 
In 2013 werd de eerste Fodmap-beperkte lijst geïntroduceerd in Nederland vanuit het Martini Ziekenhuis. Sindsdien is het dieet niet meer weg te denken bij de behandeling van een prikkelbare darm en wordt het dieet toegepast door MDL artsen en gespecialiseerde diëtisten die zich hebben verdiept in voeding bij maag- darmklachten.

Je kunt met dit tijdelijke dieet in een paar maanden ontdekken welke voedingsmiddelen bij jou de klachten veroorzaken door een eliminatie – provocatietest. Het dieet wordt enkel ingezet wanneer de nodige basis aanpassingen zijn toegepast en de klachten nog onvoldoende verminderd zijn.

Dieetadvies bij voedselallergie

Er is diagnose voedselallergie vastgesteld door je arts of specialist doormiddel van een bloedonderzoek, huidtest, biopsie of provocatietest. In Nederland komt voedselallergie bij ongeveer 2-3 % van de volwassenen voor en 8% bij zuigelingen en kinderen. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in het ontstaan van allergieën zoals, erfelijke factoren, suboptimale eiwitvertering, hoge darmdoorlaatbaarheid en een lage concentratie secretoir IgA.

De meeste allergieën ontstaan in het eerste levensjaar van een kind. Koemelkallergie en kippenei-allergie zijn de meest voorkomende allergieën bij kinderen. Wanneer je kleintje overstapt naar opvolgmelk en vaste voeding kunnen klachten zoals krampen, spugen en ontroostbaar huilen ontstaan. Wanneer de klachten aanhouden overdenken tot wel 30% van de ouders dat de klachten te wijten zijn aan koelmelk. Bij twijfel wordt geadviseerd om je huisarts in te schakelen voor verder onderzoek. Als er geen antistoffen zijn gevonden tegen koelmelkeiwitten, kan er nog steeds spraken zijn van koemelkovergevoeligheid. Vaak verdwijnen de klachten voor het tweede levensjaar. Als er wel antistoffen worden gevonden, kan dit langer duren tot de leeftijd van 4 jaar. Allergie voor pinda, noten en vis zijn in het algemeen blijvend.

Door mijn groeiende interesse in voedselovergevoeligheid heb ik mij in 2019 gespecialiseerd in voedselallergie en ben ik  aan de slag gegaan als allergie diëtist in de eerste lijn.
Ik geef begeleiding bij de volgende allergenen:

  • Koemelk
  • Noten
  • Kippenei
  • Vis
  • Soja
  • Tarwe
  • Pinda
  • Gluten (coeliakie)

Heb je last van de volgende klachten neem dan contact op of maak gelijk een afspraak.

Bron: Burks et al. J Allergy Clin Immunol 2012

Elham Jarideh

Diëtist, voeding & leefstijladviseur