Mijn specialisaties

Op zoek naar een specifieke behandeling?
Kijk dan verder onder mijn specialisaties

Allergiediëtist

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie. Wat is een voedselallergie? Wanneer het immuunsysteem buitengewoon reageert op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. De klachten die kunnen ontstaan zijn afhankelijk van de soort allergeen en kan de volgende lichamelijke klachten veroorzaken zoals; huidklachten, luchtwegen, hart- en vaatklachten, angioedeem, maag-darmklachten, Oogklachten en is een ernstige geval anafylaxie. Deze reacties treden meestal op binnen 2 uur na het eten van de allergeen en kunnen wat heftig verlopen. Bij een IGE-gemedieerde voedselallergie worden deze eiwitten uit onze voeding vermeden om abnormaal sterke reactie van het afweersysteem te voorkomen. Wat is voedselintolerantie? Dan hebben we het over een niet-allergische reacties op voeding. Deze verlopen niet via het immuunsysteem, maar door een tekort aan een bepaalde enzymen of stoffen die al in de voeding aanwezig zijn, zoals tyramine en histamine. De klachten treden meestal op binnen 48 uur op. Bij een voedselintolerantie kunnen wel gelijkwaardige symptomen optreden aan het lichaam zoals bij een allergische reactie.

Kinder- en zwangerschapsdiëtiste

Vrouwengezondheid en zuigelingenvoeding heeft de afgelopen 5 jaar sterk mijn interesse gewekt. Er gaat niets boven gezond je zwangerschap in gaan. Dat wordt de preconceptiezorg genoemd. Een gezonde eet- en leefstijl vergroot de kans op zwangerschap, een betere zwangerschapsuitkomst en gezondheid van het kind. Daarom is het van belang om hier minstens 4 maanden voor de conceptiefase mee te starten. Dat is wanneer een zaadcel met de eicel samensmelt, ook wel bevruchting genoemd. Hierna ontstaat een zygote en die zal zich verder ontwikkelen tot een embryo.  

Voor de gezonde ontwikkeling van je baby heb je essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig om complicaties voor je ongeboren kindje te voorkomen. Een volwaardig eetpatroon en leefstijl voor en tijdens de zwangerschap verkleint o.a. kans op miskraam, groeivertraging, vroeggeboorte, open ruggetje en hoge bloeddruk en diabetes bij de moeder.

Als diëtist en ervaringsdeskundige kan ik veel betekenen voor de ouders en het kind in de eerste 1000 dagen = zwangerschap + 1e jaar + 2e jaar kind.

Diabetesdiëtist

Stel je kampt al een tijdje met lichamelijke klachten en je wilt je lichaam en geest weer de baas zijn. Of je bent door de (huis-)arts doorverwezen voor voedingsadvies bij ziekten zoals diabetes, verhoogd cholesterol, hypertensie, ondervoeding of overgewicht. Voor al deze indicaties en meer  kun je terecht bij de diëtist. Nou ben ik mij heel goed bewust van onze kleurrijke samenleving en dat er geen standaard adviezen bestaan die voor iedereen gelden. Daarom houd ik rekening met je geloof, (eet-)cultuur, omgeving en gewoonten. Omdat ieder mens anders is, geef ik een persoonlijk advies. Ongeacht je afkomst, taal barrière en eetcultuur: samen komen we tot een plan! Zolang jij gemotiveerd bent en je doel voor ogen hebt, heb je mijn steun en begeleiding om je doel te behalen en te behouden. Wat je beweegredenen en wensen ook zijn, je kan altijd bij mij terecht voor vragen over voeding en leefstijl.

Elham Jarideh

Diëtist, voeding & leefstijladviseur